Energie ze solárů jako zdroj příjmů nebo pro klienty? Fidurock si může vybírat.

Oct 6, 2023
4 minuty
Když začala před pár lety v kancelářích realitní investiční společnosti Fidurock debata o možném využití energie z fotovoltaiky, šla tahle možnost ze stolu. Moc drahé, náročné, bylo by nutné posilovat konstrukce střech jednotlivých nemovitostí. Po nějakém čase se ale technologie posunuly a najednou je pokrytí střech jednotlivých retailových parků lákavou variantou. Fidurock se do toho pustil se záměrem všechnu vzniklou elektřinu prodávat ven a zajistit si další zdroj příjmů. Schválená vládní novela o komunitní energetice teď ale nabízí ještě další možnosti.

„Napoprvé jsme tuto variantu odmítli. Když jsme se možností vytvoření fotovoltaických elektráren zabývali někdy v roce 2018, technické parametry byly proti nám. Panely potřebovaly ostrý sklon, což komplikovalo realizaci, museli bychom posilovat konstrukce,“ vypočítává Petr Vondrášek, asset management director společnosti Fidurock. Ta má v Česku a na Slovensku přes 30 nemovitostí, přičemž asi 70 procent z toho tvoří retailové parky. A to je velká příležitost. Komplexy budov s rozsáhlými plochými střechami si o umístění solárních panelů přímo říkají. A technologická nepřejícnost naštěstí netrvala věčně.

„Lidé z PKV za námi přišli s tím, že doba už se posunula, tak jsme si nechali zpracovat studii a spolu s nimi začali projekty rozvíjet,“ vrací se Vondrášek do roku 2021. Ze spolupráce nakonec vzešlo celkem sedm projektů – dva pilotní v areálech v Táboře a Starém Městě u Uherského Hradiště, kde se budou v nejbližších měsících už pokládat panely. Dalších pět je ve fázi projektové přípravy, přičemž na všech už je schválená dotace a plán realizace mluví o polovině roku 2024.

Fotovoltaika jako rentabilní byznys

Na rozdíl od jiných na začátku manažeři Fidurocku nepočítali s využitím vzniklé elektřiny přímo v areálech. Celý objem měl putovat rovnou a výhradně na prodej. „Přirozeně, že nás zajímá i zelená otázka, víme, že do budoucna se nám něco takového bude hodit při vyjednáváních s bankami ohledně financování. V době, kdy jsme začínali, šlo ale hlavně o to, že vývoj ceny energií udělal z prodeje solární elektřiny velmi rentabilní byznys, vysvětluje pragmaticky Vondrášek a mluví o dvou mouchách zabitých jednou ranou: vytvoření nového stabilního zdroje příjmů i aktivitě v tolik skloňované oblasti ESG.

Varianta krýt z vyrobené elektřiny výhradně potřeby nájemců se v minulosti také zvažovala. Nakonec na ni ale nedošlo. „Prošli jsme si i touto vývojovou fází. Když jsme to propočítávali, vyšlo nám, že v takovém případě bychom měli pokrývat jen 40 procent plochy našich střech a to nám nedávalo smysl. Protože v té době ještě nebylo možné účely kombinovat, rozhodli jsme se pro maximální variantu, pokrytí kompletních ploch a tedy prodej elektřiny,“ popisuje vývoj Pavel Hromádka, který má ve firmě energetické projekty na starost.

Komunitní energetika jako gamechanger

O pár měsíců později se rozhodnutí využít plochy střech na maximum ukazuje jako ještě šťastnější. Kabinet Petra Fialy v červnu schválil novelu zákona, která umožní energetická společenství a sdílení vyrobené elektřiny. Pro Fidurock to znamená, že se otvírají další možnosti, jak vyprodukovanou energii využít a vzájemně je kombinovat: budou ji moct spotřebovávat nájemci, bude možné ji prodat lokálně nebo jako celek velkoobchodníkům. U různých areálů to přitom může být jinak, v závislosti například na tom, zda se nájemci uvnitř o energie starají sami, nebo je odebírají přes majitele budovy. Celkově se navíc jedná o velké množství, aktuálně naprojektované soláry vyrobí 2813 MWh elektřiny ročně, což představuje průměrnou roční spotřebu 938 domácností. „Máme teď výhodu, že se o tom, kam elektřina půjde, můžeme rozhodnout podle vývoje na trhu,“ těší Vondráška.

Spolu s Pavlem Hromádkou počítají s tím, že vývoj v odvětví bude směřovat k tomu, že se všechny jejich budovy budou posunovat do zelenějšího a udržitelnějšího standardu. Zajistit by to měly například lepší izolace, instalace pokročilejší vzduchotechniky, tepelných čerpadel nebo kogeneračních jednotek. Výhoda odvětví ale je, že na rozdíl od jiných vznikaly areály relativně nedávno a kvůli tlaku české i evropské legislativy v dobrém energetickém standardu. Většina z nich tak aktuálně spadá do energetické třídy B. Možnost budovat fotovoltaiky na rozsáhlých střechách a vzniklou elektřinu kompletně prodávat by se tak dala využívat v ještě daleko větších rozměrech po celé republice.

O FIDUROCK

Česká realitní investiční společnost, která se zaměřuje na investice do nemovitostí: do retail parků v Čechách i na Slovensku a rezidenčních nemovitostí v centru Prahy, Bratislavy, Brna nebo Olomouce. Kromě nemovitostí provozuje unikátní audiocinema showroom VOIX v centru Prahy. Dohromady spravuje 32 nemovitostí v hodnotě 5,8 miliardy korun.

V čem nejvíc oceňujeme práci PKV?

„Oceňujeme profesionální přístup, flexibilitu a know-how PKV, díky čemuž se nám podařilo získat schválení zatím všech podaných žádostí o dotační podporu.“

ROLE PKV

Spolupráci mezi PKV a Fidurock na fotovoltaických (FVE) projektech odstartovaly první dva pilotní projekty v Táboře a Starém Městě u Uherského Hradiště. Následovalo dalších 5 fotovoltaických elektráren v Liberci, Chocni, Milevsku, Mladé Boleslavi a v Trutnově. V rámci všech projektů zajišťujeme kompletní projektovou přípravu od prvotního návrhu, přes vypracování projektové dokumentace až po výběr dodavatele. Zároveň pro Fidurock zajišťujeme dotační služby – aktuálně máme schválenou dotační podporu na všechny projekty. U první etapy již probíhá realizace, druhá etapa je v přípravné fázi, kde aktuálně řešíme stavební povolení. Zahájili jsme i spolupráci na 3. etapě projektů FVE umístěných na slovenských pobočkách v Prešově, Trnavě a Senici.

Ondřej Vaněk, PKV

Spoluzakladatel PKV a ředitel rozvoje obchodu

Získejte strategického partnera pro projekty v energetice. Připravíme pro vás projekt vaší vlastní fotovoltaické elektrárny.

Získejte strategického partnera pro projekty v energetice. Připravíme pro vás projekt vaší vlastní fotovoltaické elektrárny.

Zajímá vás, jak pracujeme s vašimi osobními údaji? Podívejte se sem.

Děkujeme za vaši zprávu! Už je na cestě k nám a to znamená, že míč je na naší straně. Co nejdříve se vám ozveme s nabídkou pro realizace fotovoltaiky a s návrhem termínu bezplatné konzultace.
Jejda, něco se pokazilo. Zkuste prosím odeslat formulář později znovu.

Savings, subsidies, sustainability and technology in your mail.

Everything important thats happening in Energetics in your mail

Interested in how we handle your personal data? Click here to learn more.
Děkujeme za váš zájem! Teď už vám žádná novinka neunikne.
Jejda, něco se pokazilo. Zkuste prosím odeslat formulář později znovu.