Tereza Kirlíkova, Property Managerka z GEIS: Výhody energetického auditu? Provoz budov máme pod kontrolou

Mar 4, 2024
8 minut
Být v kůži manažera velké firmy není jednoduché. Natož vyhovět všem legislativním požadavkům, které se k takovým organizacím vztahují. Netýká se zrovna vás povinnost mít energetický audit? Nebo, jste si jistí, že vám v roce 2024 nevyprší jeho platnost? Důležitost těchto otázek si uvědomil významný hráč na logistickém trhu, společnost Geis. Firma má dnes jako jedna z prvních v odvětví nasazený sofistikovaný energetický management Enmon. Data z něj už teď slouží třeba jako pomůcka při nákupu energií a postupem času vytvoří základnu dat pro účely nefinančního reportingu.

„Když jsem před čtyřmi lety přišla do firmy, všeobecné povědomí o celé problematice ještě zdaleka nebylo tak silné. Nám už ale tehdy došlo, že bychom energetický audit měli mít. Nejsme ti, kdo jen následují zákonná opatření, v tématu jdeme dopředu sami,“ říká Tereza Kirlíková, která má ve společnosti Geis na starost mimo jiné péči o majetek a budovy.

Ověřit, co všechno povinnost obnáší, následně odprezentovat plán vedení a pak vybrat dodavatele energetického auditu. Všemi těmito kroky si v Geis prošli. „Tehdy nás dost nemile překvapilo, že ani řada firem, které se tím podle svojí prezentace zabývaly, nám nebyla službu schopná dodat a místo toho posílaly nabídky na vypracování energetických štítků,“ vzpomíná Kirlíková. S kolegy se však rozhodli přistoupit k novému úkolu zodpovědně a využít práci na tvorbě auditu a související sběr dat co nejefektivněji, a to nejen za účelem splnění legislativních povinností.

Co vám příprava energetického auditu dala? Co jste zjistili?

Uvědomili jsme si, jak potřebné jsou pro nás informace o provozu budov a střádání informací z faktur. Do té doby jsme neměli možnost jednoduše zjistit, jestli některá z našich budov nevybočuje z průměru a jestli nedokážeme dosáhnout nějakých úspor. Audit obnášel zhotovení kompletních analýz budov, takže jsme všechny areály fyzicky objeli a technicky je zdokumentovali od sklepa až po střechu, zkontrolovali veškerá měřidla a spolu s PKV zvážili, kde je prostor pro posun. Největší výzvou pro nás bylo dát poprvé dohromady zcela všechny faktury za energie a podklady pro plánování spotřeby. U toho jsme si uvědomili, v čem všem se můžeme posunout.

Kde všude máte budovy a kolik jich je?

Stojí po celé republice. Na hlavních dopravních uzlech máme pobočky a překladiště přímo v našem vlastnictví, a v některých regionech máme pobočky, kde jsme v nájmu. V době, kdy jsme začínali, se audity týkaly asi 18 poboček, přičemž jedna pobočka čítá i pět budov. Z auditu nám vzešla mimo jiné sada opatření, jejichž zavedení povede k úsporám. Mimo základních věcí, jako je instalace pohybových čidel nebo výměna osvětlení za LEDkové, bylo nejvýznamnějším doporučením instalace fotovoltaiky a energetického managementu, který to celé bude hlídat. První dvě věci děláme průběžně, s fotovoltaikou už jsme pilotně také začali pracovat a energetický management máme nasazený asi 2 roky.

Co z nasazení energetického managementu Enmon zatím plyne?

Máme ho v rámci celé republiky. Moc nám pomáhá s evidencí faktur a spotřeb jako takových. K datům o jednotlivých pobočkách mají přístup jejich ředitelé, což jim dává větší pocit kontroly. Systém nám asistuje také při tendrování energií – veškeré potřebné údaje máme v Enmonu již předchystané. Můžeme tak lépe odhadnout, jakou budeme chtít rezervovat kapacitu. Přeci jen, když už management máme a funguje správně, stačí jen vyexportovat data do tabulky a tu pak předat dodavatelům. Ve chvíli, kdy data v systému máte, lze snadno porovnat i jednotlivé pobočky – jaké máte náklady na energie na metr čtvereční, kolik se protopilo v logistické hale v Plzni a kolik v Brně.

Co ještě v systému můžete vidět a k čemu to využíváte?

Když se něco stane, vybíhají nám notifikace. To se hodí třeba v případě nehod (prasklá voda), které se stanou mimo běžný provoz o víkendu. Díky upozornění na ně můžeme reagovat hned. V systému také můžeme pozorovat změny ve spotřebě vzniklé díky zavedeným úsporným opatřením. Například po instalaci LED osvětlení byl v porovnání s předchozími obdobími zřejmý pokles spotřeby. Jak jsem již zmínila, velkým benefitem jsou údaje v systému hlavně v době, kdy řešíme nákup energií na příští rok. Nákup rezervované kapacity je v prosinci vždy strašákem. Množství energie, které nakoupíme, stanovujeme pro každou pobočku zvlášť. Pak je na fakturách v průběhu celého roku hezky vidět, jestli jsme se trefili nebo ne.

Díky systému snadno můžeme na jeden klik zjistit i veškeré formální náležitosti, které potřebujeme pro komunikaci s dodavateli. EAN kódy, stavy kalorimetrů, spotřeby, profily, tabulky…

Máte management i kvůli nefinančnímu reportingu a tlaku klientů?

Někteří naši klienti začínají vyžadovat informace o uhlíkové stopě své zásilky, protože ji dál chtějí prezentovat na trhu a svým klientům. I v tom je pro nás energetický audit a management zásadní. Chceme dokázat, že to myslíme vážně. Navíc, naše mateřská firma je německá, takže téma udržitelnosti u nás rezonuje ještě víc než jinde. Loni jsme zpracovávali i první český sustainability report. Chceme být připraveni, a to nejen z důvodu zákonné povinnosti. Sdružení všech dat nám v tom pomůže.

Nešlo by to jinak?

Bez dat nic z toho neuděláte. Buď máte perfektně fungující celé oddělení, které informace sbírá, nebo nějaký technický nástroj. Ale já už si v dnešní době nedovedu představit, že by to šlo jinak než bez specializovaného softwaru. Člověk si ovšem musí vybrat takový, se kterým se mu dobře pracuje. Jeho pořízením to nekončí, spíš naopak. I my máme pořád spoustu dotazů a s PKV jsme v úzkém kontaktu. Pořád si téma vyjasňujeme a nebojíme se to přiznat. Je třeba se tématem zabývat na všech úrovních ve firmě, od nejvyššího vedení. A pravidelně se o něm bavit, konat a posouvat ho správným směrem tak, aby celá firma směřovala k daným cílům udržitelnosti.

Zdroj: Geis CZ

,,Jelikož se nám systém energetického managementu v České republice osvědčil, právě dokončujeme jeho dlouho připravovanou instalaci na Slovensku a v letošním roce plánujeme provést instalaci i v Polsku. Díky tomu budeme mít pod kontrolou provoz našich nemovitosti v celém CEE regionu."

Tereza Kirlíková

Property Manager, Geis CZ

Pomůžeme vám uchopit energetiku strategicky, stejně jako společnosti GEIS. Zanechte nám váš kontakt a my se vám ozveme.

Pomůžeme vám uchopit energetiku strategicky, stejně jako společnosti GEIS. Zanechte nám váš kontakt a my se vám ozveme.

Zajímá vás, jak pracujeme s vašimi osobními údaji? Podívejte se sem.

Děkujeme za vaši zprávu! Už je na cestě k nám a to znamená, že míč je na naší straně. Co nejdříve se vám ozveme s nabídkou pro realizace fotovoltaiky a s návrhem termínu bezplatné konzultace.
Jejda, něco se pokazilo. Zkuste prosím odeslat formulář později znovu.

Úsporná opatření, dotace, ekologie nebo technologie na jednom místě

Vše důležité o energetice najdete přímo ve své e-mailové schránce.

Zajímá vás, jak pracujeme s vašimi osobními údaji? Podívejte se sem.
Děkujeme za váš zájem! Teď už vám žádná novinka neunikne.
Jejda, něco se pokazilo. Zkuste prosím odeslat formulář později znovu.